rögzített műfogsor kategória bejegyzései

Baleset után rögzített fogsor

Fogainkat nemcsak az idő múlása vagy a nem megfelelő szájhigiénia miatt veszíthetjük el, hanem olyan külső tényezőkből kifolyólag is, mint egy betegség vagy egy baleset. Nagyon sok fiatalabb páciens keresi fel a fogászatokat sérülésből eredő fogvesztés miatt, és sokuknál már nem lehet teljes implantátumos körhíddal megoldani a hiány pótlását.

Megoldás lehet a rögzített fogsor.

Ilyenkor régen csak a kivehető protézis jelentett megoldást, azonban az implantátumok megjelenésével a fogászati technológia kifejlesztett egy új módszert. Ezzel az új módszerrel ötvözni lehet a műgyökerekre épülő fogpótlást a kivehető protézisek előnyével: a nagyobb stabilitást igénylő körhíd helyett a fogorvosok műfogsort használnak, azonban a tökéletes rögzülés érdekében implantátumokat ültetnek be kapocsként.
Végeredményben az implantátumokra tett felépítmény (OT Cap vagy mezostruktúra) tartja meg a fogsort, amely emiatt nem mozog sem étkezéskor, sem beszélgetéskor, és a páciens bátran mosolyoghat. Tisztításkor az eszköz kivehető, és vele együtt az implantátumok is alaposan letakaríthatóak.

A rögzített fogsor megvalósítása és előnyei.

A rögzített fogsor megvalósításához állkapcsonként minimum kettő vagy négy implantátumra van szükség, amikre egy teljesen új, a felépítményekre rápattintható fogsor készül. Az implantátumok élettartama akár 30-40 év is lehet, tehát nemcsak precíz és stabil megoldást jelentenek, de rendkívül tartósat is.
A megoldásnak számos előnye van: a fogsor kényelmesebb, természetesebb, esztétikusabb, nincs szükség ragasztóanyagra, és mivel a protézis nem irritálja a fogínyt, ezért nem okoz fogínygyulladást sem a későbbiekben.

 

Rögzített fogsor higiéniája

Magyarországon több százezer páciensnek van kivehető protézise, és napjainkban egyre többen igénylik a rögzített fogsor által nyújtott előnyöket is. Azonban minden fogmű esetében, úgy a műfogsornál is fontos a megfelelő szájhigiénia és a gondos ápolás.

A rögzített fogsor higiéniájának fontossága

A műfogsor sajnos számottevő esetben gombásodást okozhat, ami igencsak kellemetlen a viselőjének. Azonban nem szabad megijedni ettől, hiszen a gyógyítás rendkívül egyszerű, és egy kis odafigyeléssel megelőzhetjük azt, hogy újra kialakuljon a probléma.
A bajt leginkább az okozza, hogy a komoly vagy teljes foghiánnyal küzdő pácienseknél csökken a természetes módon megtalálható baktériumok száma, és növekszik azok száma, amik a nyálkahártya segítségével szaporodnak el. A szájüreg baktériumflórája felborul, és ha a beteg vércukorszintje nincs jól beállítva, akkor a gomba képes cukrot felvenni és burjánzani. Tovább nehezíti a helyzetet, hogy minél idősebbek vagyunk, annál inkább csökken a nyálmennyiségünk, amelyben így kevesebb lesz a jótékony összetevő, ami bevonja a szájüreg nyálkahártyáját.
A különböző betegségek, a kemoterápiás és sugárterápiás kezelés mellett pedig a szájszárazság is növelheti a gombásodás kockázatát.
A legfontosabb teendő ilyenkor a megfelelő szájhigiénia fenntartása; ide tartozik a műfogsor, valamint az azt tartó struktúra rendszeres és alapos tisztítása. Ilyen esetben tanácsos éjszakára kivenni a protézist, hogy helyreállítsuk a nyálkahártya keringését.
A gombásodás ellen gombaellenes szereket vethetünk be, amelyeket ecseteléssel vagy öblögetéssel vihetünk be a szájüregbe. A rossz állapotban lévő fogsorok helyett érdemes újat készíteni, azonban még a mintavétel előtt meg kell szüntetni a gombásodást. Figyelni kell arra is, hogy nem-e háttérbetegségek (mint például a cukorbetegség) okozta-e a problémás folyamatot, ezért érdemes kivizsgáltatni magunkat, és szakember segítségét kérni.

A tökéletesen tartó protézis: a fix fogsor titka

Mozog és billeg a kivehető protézise? Tökéletesen tartó pótlást szeretne a bizonytalan helyett?
Az implantátumokon rögzülő fix fogsort Önnek találták ki, hiszen segítségével stabil fogazatot biztosíthat magának a mindennapokra.

Fix fogsor beültetése.

Az egyszerűen és gyorsan beültethető műgyökerek csak kisebb mértékben változtatják meg a protézis készítésének folyamatát, viszont hosszú távon rendkívüli előnyöket biztosítanak tulajdonosának.
A fix fogsor elkészítésének első lépéseként a pácienst alapos állapotfelmérésnek vetik alá, aki ha rendelkezik elég csonttal és általánosan jó egészségnek örvend, akkor máris beülhet a fogászati székbe a folytatás miatt. A kivehető műfogsor megtartásához kettő vagy négy darab implantátumra van szükség, és a legtöbb esetben a páciens maga döntheti el, hogy hányat ültessenek be. Nem megfelelő csontállománynál azonban a szájsebész két implantátummal tud dolgozni.
Az állkapocs-csontba beültetett implantátumok 3-6 hónapig gyógyulnak a helyükön, majd elkészül rájuk a pótlás, amit egy speciális struktúra tart majd a helyén. Fogsor tisztításkor kivehető, azonban visszahelyezve tökéletes stabil, és sem étkezéskor, sem beszélgetéskor nem mozdul el a helyéről.

Fix fogsor előnye.

A fix fogsor előnye, hogy kényelmes és természetes, emellett pedig esztétikusabb is a hagyományos kivehető protézishez képest. A pótlás nem lazul meg, javítja az életminőséget, kellemessé teszi a mindennapokat, szükségtelenné teszi a ragasztó használatát, valamint hatékonyabbá teszi a rágást. A megfelelően ápolt implantátum pedig a páciens élete végéig is kitart.

Diagnosztika a fix fogsor esetén

A fix fogsor egyik legnagyobb előnye, hogy képes stabilizálni a kivehető protézist, ezáltal elmúlik a páciens bizonytalanságérzése, és nő az önbizalma. A titok nyitja az implantátumok beültetése, amit azonban rendkívül alapos, minden részletre kiterjedő állapotfelmérés előz meg.
A műgyökér alkalmazása ugyanis elégséges egészségügyi állapotot igényel a páciens részéről; néhány betegség mellett a rossz szájhigiénia és a túlzott alkohol-, cigaretta- és drogfogyasztás is kizáró tényező lehet. Ennél is súlyosabb a helyzet azonban akkor, ha nincs megfelelő mennyiségű és minőségű csontállománya a betegnek, hiszen ekkor nincs hova beültetni az implantátumot.

Fix fogsor csonthiány esetén.

A csonthiány az esetek többségében csontpótlással orvosolható, ugyanakkor a tökéletes diagnosztikához már nem elég a kétdimenziós panorámaröntgen. A szájsebészeknek és fogorvosoknak egy sokkal hatékonyabb és alaposabb eszközre van szükségük ahhoz, hogy átlássák a páciens szájüregének és állkapocscsontjának állapotát.
A 3D fogászati CT egy ilyen eszköz, hiszen azt kifejezetten fogászati és szájsebészeti célokra tervezték. Segítségével három dimenzióban látható a páciens csontozata és fogazata, ezáltal nem marad rejtve semmilyen probléma, és a szakorvosok megfelelő diagnózist állíthatnak fel.
A 3D CT teljesen biztonságos és gyors eljárás, a készülő felvétel pedig elképesztően részletgazdag és pontos. Az eszközzel lényegében virtuálisan is elvégezhető a fogbeültetés, és minden négyzetcentiméteren három dimenzióban letesztelhető, hogy beültethető-e oda műgyökér.