Baleset után rögzített fogsor

Fogainkat nemcsak az idő múlása vagy a nem megfelelő szájhigiénia miatt veszíthetjük el, hanem olyan külső tényezőkből kifolyólag is, mint egy betegség vagy egy baleset. Nagyon sok fiatalabb páciens keresi fel a fogászatokat sérülésből eredő fogvesztés miatt, és sokuknál már nem lehet teljes implantátumos körhíddal megoldani a hiány pótlását.

Megoldás lehet a rögzített fogsor.

Ilyenkor régen csak a kivehető protézis jelentett megoldást, azonban az implantátumok megjelenésével a fogászati technológia kifejlesztett egy új módszert. Ezzel az új módszerrel ötvözni lehet a műgyökerekre épülő fogpótlást a kivehető protézisek előnyével: a nagyobb stabilitást igénylő körhíd helyett a fogorvosok műfogsort használnak, azonban a tökéletes rögzülés érdekében implantátumokat ültetnek be kapocsként.
Végeredményben az implantátumokra tett felépítmény (OT Cap vagy mezostruktúra) tartja meg a fogsort, amely emiatt nem mozog sem étkezéskor, sem beszélgetéskor, és a páciens bátran mosolyoghat. Tisztításkor az eszköz kivehető, és vele együtt az implantátumok is alaposan letakaríthatóak.

A rögzített fogsor megvalósítása és előnyei.

A rögzített fogsor megvalósításához állkapcsonként minimum kettő vagy négy implantátumra van szükség, amikre egy teljesen új, a felépítményekre rápattintható fogsor készül. Az implantátumok élettartama akár 30-40 év is lehet, tehát nemcsak precíz és stabil megoldást jelentenek, de rendkívül tartósat is.
A megoldásnak számos előnye van: a fogsor kényelmesebb, természetesebb, esztétikusabb, nincs szükség ragasztóanyagra, és mivel a protézis nem irritálja a fogínyt, ezért nem okoz fogínygyulladást sem a későbbiekben.