műfogsor-javítás kategória bejegyzései

A fogsor sem örök életű, főként ha nincs megfelelően karbantartva, tisztítva. Szükség lehet műfogsor javításra. Ez esetben ne próbálkozzon meg barkács módszerekkel hozzányúlni protéziséhez, bízza a protézise javítást szakemberre.

Mit tehetnek a fogászatok és a fogtechnikusok? A leggyakoribb javítási munkák fogsor esetén 3.

A kivehető fogsor számtalan dolog miatt válhat használhatatlanná vagy esztétikailag kifogásolhatóvá, ugyanakkor a teendő minden sérülés esetén ugyanaz: fel kell keresni a megfelelő fogorvost vagy fogtechnikust, aki segít orvosolni a problémát. Soha ne álljunk neki otthon bütykölni és barkácsolni, mert azzal csak azt érjük el, hogy egy alapvetően javítható fogsort is sikerül végérvényesen elrontani (például azzal, hogy megragasztjuk).

Mit tehetnek a fogászatok?

A modern technikának köszönhetően még az elsőre súlyosnak tűnő eseteknél is van remény arra, hogy a szakemberek meg tudják javítani a műfogsort, azonban ehhez látniuk kell az eszközt.
A fogsortörés és a fográpótlás mellett gyakori munkának számít a kapocspótlás is, amire akkor van szükség, ha a részleges protézisről letörik a rögzítőkapocs és a hozzá tartozó alaplemez-rész. A kapcsot pótolni lehet, és az alaplemez-résszel sincs komolyabb probléma: az ilyen esetekben egy lenyomat alapján a fogtechnika készít egy új elemet, amit a megfelelő módszerrel belepréselnek a régi protézis alaplemezébe.
A negyedik leggyakoribb csoport az alábélelés, amikor a műanyag alaplemezt használó fogsorokat egy speciális anyaggal feltöltik alulról, hogy a módosult nyálkahártyán azok ismét tökéletesen feküdhessenek.
Mindegyik műfogsor javítási munka rutinszerűnek számít, és a fogászatok mellett azokat a fogtechnikák is el tudják végezni; az árak kedvezőek, ezért attól sem kell félnünk, hogy túlságosan nagy kiadásba futunk bele. Ne feledjük: egy elodázott javítás következményei néha egy teljesen új fogsort igényelnek, annál drágább megoldás pedig ebben az esetben nincs.

Mit tehetnek a fogászatok és a fogtechnikus? A leggyakoribb javítási munkák fogsor esetén 2.

A fogsortörés gyakori problémának számít, azonban még egy jól elkészített, tökéletesen illeszkedő protézisnél is előfordulhatnak egyéb problémák. Mik ezek, és miért szükséges egy nagy tudású, sokrétű tapasztalattal rendelkező fogorvos vagy fogtechnikus segítségét kérni?
Alapvető igazság, hogy a rutin és a tudás segítségével még a nehéznek tűnő pillanatokban is képes lehet egy szakember ideális és megvalósítható tervet készíteni. A fogpótlás egy precíziós eszköz, ahol nem szabad és nem érdemes hibázni, mert annak komoly következményei lehetnek. Miért bízná ezt akárkire?
Kiváltképp akkor, ha problémák merülnek fel meglévő protézisével!
A műfogsor javítására még akkor is sor kerülhet, ha az eszközből fog vagy fogak törnek ki. Ilyen esetben a szakemberek kiegészítik a fogsort az oda illő műanyagfogakkal, sőt, szükség esetén az alaplemez egy részével.
Utóbbira akkor kerülhet sor, ha a részleges protézis mellett elhelyezkedő természetes fogakat ki kell húzni, és a pótlást ki kell egészíteni. Az alapul használt akrilát formázható, alakítható, vagyis viszonylag egyszerű javítani és pótolni; többek között ezen előnye miatt használják előszeretettel a fogászatban.
Éppen ezért akkor sem kell megijedni, ha a meglévő műfogsor valamilyen okból kifolyólag már nem tudja százszázalékosan ellátni a feladatát, például esztétikailag sérül, vagy csak ki kellene egészíteni. A fogászatok és a fogtechnikusok a modern technikának köszönhetően az ilyen problémákat egyszerűen és gyorsan orvosolni tudják.

Mit tehetnek a fogászatok és a fogtechnikusok? A leggyakoribb javítási munkák fogsor esetén 1.

Ahány műfogsor, annyi probléma – mondhatnánk, pedig a fogsorral kapcsolatos gondok az esetek többségében beoszthatóak pár nagyobb halmazba (törés, repedés, kapocspótlás, alábélelés, stb.). Ez egyrészt megkönnyíti a fogorvos vagy a fogtechnikus dolgát, másrészt elviekben elősegítheti a megelőzést; utóbbi azonban még nem működik elég tökéletesen, és ha nem is ugyanaz a páciens, de pár típushibát a fogsorviselők rendszeresen elkövetnek.

A fogsor törése a leggyakoribb probléma.

Bármennyire is furcsa, az egyik leggyakoribb problémának a fogsortörés számít. Hiába köztudott, hogy a protézisre nagyon kell vigyázni, és hogy a műanyagból készült pótlás rendkívül sérülékeny, a balszerencsés mozdulatok elő- előfordulnak, és meg is vannak a következményeik.
Használat közben a műfogsor többször is leeshet (kivételkor vagy tisztításkor), és mivel a pótlás műanyagból készült (főleg a teljes kivehető protézis), az eszköz könnyen törik. Jó hír ugyanakkor, hogy még a kettétört eszközt is meg lehet javítani. Egyszeri törésvonal esetén a protézis két része összeilleszthető, a fogtechnikus pedig egy lenyomat alapján, a fogsor anyagát felhasználva összeégeti a részeket, majd felpolírozza a pótlást. A végeredmény megfelelő, a páciens nem szenved hátrányt a sérülés miatt.
Nehezebb a fogorvos vagy a fogtechnikus dolga akkor, ha a fogsor több részre tört, hiszen ekkor a javítás mellett az is nehéz, hogy a pótlást megfelelő formába hozzák a szakemberek. Ilyen esetekben már inkább egy új protézis elkészítését javasolják a pácienseknek.

A műfogsor sérülés leggyakoribb oka

Sok páciens csak akkor jön rá, hogy a műfogsor valójában sérülékeny, könnyen deformálódó eszköz, amikor már megtörténik a baj. Ilyenkor az egyetlen, amit tehetünk, hogy szakszerű segítséget hívunk, és fogorvos vagy fogtechnikus felkeresésével próbáljuk meg menteni a menthetőt.

Műfogsor sérülés a mindennapokban.

A leggyakoribb problémát az jelenti, hogy a páciensek még nem elég gyakorlottak a fogsor viselésével együtt járó teendőkben, így például a tisztításban, kivételben vagy tárolásban. A gyakorlatlan kéz elejtheti, félrelökheti a protézist, ami ha keményre esik, bizony könnyedén eltörik vagy megreped.
Kivételkor vagy az alapos átöblítéskor előfordulhat, hogy a pótlás kicsúszik a kezünkből, és a kemény csaptelepen vagy a földön landol; minél nagyobb a zuhanás, annál komolyabb károk keletkeznek a protézisben, amely szélsőséges esetben akár ketté is törhet.


A modern technikának köszönhetően azonban a törést is képesek kijavítani a technikusok és a fogorvosok (feltéve, ha a páciens nem próbálta meg előtte megbütykölni otthon a készüléket például ragasztóval). A fogsor a preparálás után régi önmagára emlékeztet majd, és funkcióját, esztétikumát illetően nem szenved kárt. Érdemes azonban ettől függetlenül is odafigyelni a megelőzésre, hiszen fölösleges kiadásoktól és vesződségektől kímélhetjük meg magunkat.
Legyen szó kivételről vagy tisztításról, tegyünk puha dolgot a kezünk ügyébe. A folyóvizes öblögetésnél elég, ha egy vízzel teli kis edény van a pótlás alatt, így akkor sem történik baj, ha véletlenül kiejtenénk azt a kezünkből.

Mennyi ideig tart egy fogsorjavítás?

Még a legóvatosabb páciensekkel is előfordulhat, hogy fogsorukat törés, repedés vagy hasadás miatt javítani kell. Ez nemcsak a pluszköltségek miatt, hanem az utánajárás és a javításra elpazarolt idő miatt is kellemetlen lehet. Épp ezért érdemes kiemelt figyelmet fordítani a fogsor biztonságának, ha viszont mér megtörtént a baj, akkor hiába minden sopánkodás, csak a költség- és idővonzatok foglalkoztatják a pácienst.

Fogsorjavítás nagy vonalakban.

A műfogsor javítás költsége természetesen a sérülés mértékétől is függ, azonban egy szimpla törést vagy kapocspótlást 5-6 ezer forint körül már . A komolyabb sérülések vagy a jelentősebb javítások persze nagyobb összeget igényelnek (10 ezer forint felett), viszont fogorvos és fogorvos, valamint fogtechnikus és fogtechnikus között is lehet nagy különbség.
Igazán jelentős különbség inkább az időráfordítás terén van: a fogorvosok képesek kisebb-nagyobb módosításokat elvégezni a kivehető pótláson, azonban előfordulhat, hogy egy-egy szituációban már fogtechnikus segítségét kell igényelniük. Ez persze megnöveli a várakozási időt, és valószínűleg vissza is kell mennünk egy-két nappal később a klinikára, amíg a technika elvégzi a szükséges javítást és visszaszállítja a pótlást. Rövidebb a várakozási idő, ha közvetlenül egy minőségi munkát végző fogtechnikust keresünk fel.
Alapjában véve azonban a munka 1-2 órán belül elkészül, és még a komolyabb törésnél sem kell hosszabb ideig várakozni. A műfogsor javítás a helyszínen megvárható, és a fogsor olyan lesz ezután, mint új korában.