A fogsorjavítás pont annyira fontos, mint a lyukas fog betömése.

Fogsorjavítás fontossága

A mozgó, lötyögő, szorító műfogsor sok páciens életét megkeseríti, akik emiatt nem tudnak keményebb ételeket megrágni, bizonytalanok beszéd közben, ráadásul minden pillanatban attól tartanak, hogy a pótlás kiesik a szájukból. Alapos rágás hiányában a mozgó műfogsor emésztési zavarokat okozhat, ami hosszabb távon akár az egészségünket is veszélyezteti.

Fogsorjavítás fontosságát nem lehet eléggé kihangsúlyozni.

Nincs ez másképp a funkciójában sérült, deformált protézisekkel sem. Bizonytalanok és nyugtalanok vagyunk ilyenkor, a szájüreget pedig fel is sértheti a helytelenül viselt eszköz. A folyamat csontlebontódáshoz vezet, amely csak tovább bonyolítja a helyzetet, hiszen a pótlás még inkább instabil lesz. Az állandó kényelmetlenség miatt késztetést érzünk arra, hogy mi magunk javítsuk meg az eszközt, ugyanakkor ez a legrosszabb dolog, amit tehetünk az ilyen esetekben.

Ne próbálja meg Ön megjavítani fogsorát, protézisét!

A rosszul illeszkedő, mozgó vagy sérült protézist csak a fogorvos képes megjavítani, és házi bütyköléssel nemhogy javítani nem fogunk a helyzeten, de inkább tovább rontunk a pótlás állapotán.
Napjainkban Magyarországon több mint félmillió páciens visel kivehető pótlást (egyes számítások szerint ez a szám a 800-900 ezret is elérheti), vagyis a népesség 5-9 százaléka érintett. Sajnos sokan nem is tudják, hogy a végleges protézis átvételével sem ér véget a páciens feladata: egyrészt gondoskodni kell a megfelelő higiénia fenntartásáról (egészségünk és a pótlás minősége érdekében), másrészt figyelnünk kell arra, hogy mikor válik kényelmetlenné, bizonytalanná a műfogsor.
Az instabil protézis rontja az ízérzékelést és az emésztést, valamint megváltoztatja a hangképzést is. A páciensnek meg kell küzdenie azzal, hogy az étel állandóan a pótlás alá kerül, az instabilitás miatt pedig csökken az önbizalom, és folyamatos a szégyenérzet, a szorongás.
A teljes kivehető pótlások esetében egy-kétévente pedig el kell végezni az úgynevezett alábélelést is, amelynek során a fogorvos a megváltozott nyálkahártyához igazítja a protézist. Bár kezdetben a fogsor és az állcsont nyálkahártyája megfelelően érintkezik, a pótlás viselésével folyamatosan változni kezd az íny és a csont formája. Az első időszakban még jól érintkező felszínek között szép lassan módosul a súrlódási együttható, ez pedig azt eredményezi, hogy csökken a műfogsor stabilitása.
Bármiről is beszélünk, javításról, módosításról vagy alábélelésről, a szükséges korrekciókat csakis szakember, vagyis fogorvos (fogtechnikus) segítségével végezzük el. Ha fájdalmat érzünk, ne habozzunk, hiszen a kényelmetlenség mellett egészségügyi következményei is lehetnek a rosszul illeszkedő pótlás viselésének.