műfogsor rögzítése kategória bejegyzései

Fogsor készítés implantátummal: mikor kettő és mikor négy?

Magyarországon több mint félmillió páciensnek van kivehető protézise, és szinte mindegyikük szeretné valahogy stabilizálni az eszközt. Sokan kényelmetlennek, idegennek érzik a pótlást, ami mozoghat, billeghet, valamint nemcsak étkezéskor, hanem mosolygáskor és beszélgetéskor is elcsúszhat a helyéről.

Stabil fogsor készítés implantátummal.

A stabilitást kereső páciensek azonban fellélegezhetnek az implantátumok megjelenésével, hiszen a fogászati technológia a műgyökér segítségével újfajta megoldást kínál a kivehető pótlások rögzítésére.  Eddig a protézisek tulajdonosainak el kellett fogadni azt a tényt, hogy a tökéletes műfogsor képes a helyén maradni, és hogy legfeljebb ragasztóval segíthetünk rá a tartásra.

Műgyökér beültetés.

A műgyökér beültetése azonban alapvetően változtatta meg a választási lehetőségeket, ráadásul a fogsor készítés folyamatát csak kisebb mértékben befolyásolja az új módszer. Az implantátum beültetésével, majd gyógyulási idővel folytatódó munkafolyamat után szinte minden ugyanúgy működik, ahogy az általános protézis esetén: a mintavétel próbák, majd a végleges eszköz átadása követi.
A műfogsort a mostani fogászati állás szerint kettő vagy négy implantátummal is rögzíthetjük. A páciens döntése mellett a csontállomány mennyisége és minősége szólhat bele a választásba, hiszen négy műgyökeret csak megfelelő csontmennyiség esetén lehet beültetni.

Protézis két implantátummal.

A protézis azonban két implantátummal is tökéletesen tart, ilyenkor pedig általában OT Cap-et, egy patenthoz hasonló struktúrát használnak a kapcsolat megteremtéséhez. A szerencsésebb helyzetben lévők négy implantátumot is igényelhetnek, amivel már tényleg tökéletes a tartás; ezt a rendszert leginkább egy mezostruktúrával, vagyis egy fémvázzal kapcsolják a kivehető pótláshoz.

A műfogsor rögzítése

Nagyon sok páciensnek elege van abból, hogy kivehető fogpótlása billeg, mozog, ezért tartós megoldást keres a stabilizálásra. Régen csak a műfogsorrögzítők segítettek a problémán, ezek azonban csak rövidtávon oszlatták el a bizonytalanságérzést a páciensekben.

Műfogsor rögzítése lehet a megoldás.

Ugyanakkor a modern technológiának köszönhetően ma már a protézisek is fixálhatóak az állkapcsokon implantátumok segítségével, így azok a páciensek is számíthatnak megoldásra, akiknek korábban nem tudtak fix körhidat építeni.
Költséghatékony módszernek persze még mindig a ragasztó számít, ami kényelmes és gyors megoldást jelent a kismértékben mozgó pótlás esetén. A műfogsorrögzítő egy vékony és rugalmas párnát képez a fogsor és az íny között, és nemcsak segít a vákuum megtartásában, de a stabilabb tartás miatt meggátolja, hogy ételdarabok kerüljenek a protézis alá.

Fogsor rögzítés implantátummal vagy ragasztóval?

A ragasztók fokozzák a nyál viszkozitását, valamint növelik annak természetes tapadóképességét is, azonban hosszútávon közel sem tudnak olyan hatékonyak lenni, mint az implantátumon rögzülő fogpótlás.

Műgyökér beültetés

Műgyökér beültetésével és a kivehető pótláshoz történő kapcsolásával ugyanis akár élethosszig tartó, stabil megoldást kaphatunk. A titániumból készült implantátumok nem okoznak allergiás reakciót, a szervezet pedig teljes mértékben befogadja őket magába, így a protézisrögzítés problémáját egy csapásra magunk mögött tudhatjuk, és ehhez mindössze egy fájdalommentes, rövid ideig tartó kezelésre van szükségünk.

A fogászati beültetést az implantálást szájsebész végzi.

Az implantálást szájsebész végzi steril műtőben, és a beavatkozás olyan népszerű lett a világon, hogy ma már rutinszerűen történik a műtét, és a sikerességi ráta a 97-98 százalékot is elérheti.
A standard méretű, minőségi implantátumok (Nobel, Straumann, Astra, Alpha-Bio) akár élethosszig tartó garanciát is kínálnak, de még az úgynevezett mini (azonnal terhelhető) implantátumokkal is legalább húsz évig tervezhetünk. Erre a garanciára jön még rá a beavatkozást végző fogászat jótállása is, amely magára a műtétre vonatkozik, vagyis teljes biztonságban érezhetjük magunkat.