kivehető fogpótlás kategória bejegyzései

A páciensek egyik legfontosabb kérdése: meg lehet szokni a kivehető protézist?

A protézis készítés során sok kérdés merül fel a páciensek részéről, azonban vissza-visszatér a megszokással kapcsolatos aggódás. Szinte mindegyik páciensnek van története arról, hogy ismerőse vagy rokona hogyan élte át az első, nehéz időszakot,és szokta meg a kivehető protézist, és szeretnék hallani a fogorvosok véleményét is.

Nagyon sok teljes foghiánnyal küzdő beteg eleve megrémül attól, hogy műfogsort kell viselnie, hiszen azokról azt érzi majd, hogy nem természetesek, hogy mindenki észre fogja venni, és hogy bármikor kieshetnek. Azonban nem szabad negatívan gondolni sem a viseléssel, sem a megszokással kapcsolatos dolgokra.
A mai fogsorok természetes hatást keltenek, és amellett, hogy hasonlítanak a saját fogakhoz, az eszköz képes megfelelően illeszkedni a páciens szájához. A tökéletes fogsorhoz nem kell ragasztó sem, ezért az első egy-két hét után minimálisra csökken a viselésével kapcsolatos probléma.

Megszokni a kivehető protézist?

A megszokás kezdeti időszakában ugyanakkor előfordulhatnak kellemetlenségek, amiben nincs semmi különös és ijesztő. A protézis készítés során a pácienseket felkészítik arra, hogy az átvételtől számított 7-10 napban az arcnak és a nyelvnek idő kell, amíg alkalmazkodni tud a műfogsorhoz.
Ebben az időszakban a fogsor viselése kényelmetlen lehet, viszont a próbálkozást semmi esetre sem szabad feladni, és gyakorolni kell a használatot és a kivételt. Ilyenkor a műfogsorrögzítő krém alkalmazása is javasolt.
Az első napokban érdemes puhább élelmiszereket enni, és hagyni kell a szánknak, hogy kitapasztalja az először idegen testként aposztrofált fogsort. A megszokást követő időszakban pedig már minden páciens magabiztosan tudja használni a kivehető protézist.

Helytelenül gondoljuk, hogy ciki a kivehető fogsor

A foghiánnyal küzdő páciensek az esetek többségében aggódva érkeznek az első fogászati konzultációra, és még a végleges fogmű átvételekor is úgy érzik, nem teljes az az élet amit a kivehető fogsor ad. Ennek a gondolatnak azonban meg kell szűnnie, hiszen a műfogsor szinte hiba nélkül képes visszaállítani a páciens rágóképességét, beszédfunkcióit és esztétikus mosolyát.

A kivehető fogsor előnyei és ápolása.

Az addig önbizalom-hiányban szenvedő személy végre nyugodtan mosolyoghat, beszélgethet és ehet, ezt az érzést pedig az sem ronthatja el, hogy a fogsor nem fix.
A protézis készítés során a fogorvosok felhívják a figyelmet a helyes használatra és ápolásra, márpedig egy igényes, ápolt fogsor soha nem lehet ciki vagy szégyen. Annak megléte ugyanis azt jelzi, hogy a páciens foglalkozik az elvesztett rágószervek pótlásával, illetve hogy fontos neki az esztétikum és az egészség. Ne felejtsük, hogy fogak nélkül nemcsak a külsőnk és a mosolyunk változik meg, de az egészségünket is veszélyeztetjük.
Magyarországon ma ráadásul közel nyolcszázezer ember visel kivehető fogpótlást, és az ötven év felettiek nagy része kénytelen kivehető protézist használni. Ma már nagyon kevesen gondolják, hogy ciki lenne a műfogsor viselése, hiszen sokaknak van érintett az ismerősi körében vagy a rokonai között. Ők már tudják, hogy a szépségre és egészségességre való törekvés csak helyes lehet valamint követendő példa.
A legnehezebb időszaknak sokan azt tartják, ameddig a kész fogmű el nem készül, azonban ez a köztes állapot is gyorsan elmúlik, és a végén szabadon, bátran kell élveznünk az élet minden pillanatát.

Kivehető protézis ápolása

A fogsor készítés utolsó lépésével, vagyis a végleges fogmű átadásával nem ér véget sem a páciens, sem a fogorvos munkája. A legnagyobb teher és felelősség persze ilyenkor az előbbit, vagyis a fogsor viselőjét terheli, hiszen a kivehető pótlást ápolni, gondozni és tisztítatni kell ahhoz, hogy tartósan és megfelelően elláthassa a feladatát.

A kivehető protézis ápolása.

A protézis átadásakor a fogorvos igyekszik minden pácienst a lehető legfontosabb információkkal ellátni, hogy a használat során semmilyen probléma ne merüljön fel. Vannak hasznos tanácsok a műfogsor viselésével kapcsolatban és persze ötletek arra, hogy miképp óvhatjuk meg a protézist, azonban az egyik legfontosabb feladat a fogmű hatékony tisztítása.

Az egyik legfontosabb alapelv az, hogy a protézist a lehető legtöbb alkalommal meg kell tisztítani a szennyeződésektől. Étkezések után a minimum az, hogy le kell öblíteni folyó víz alatt, de ha van lehetőségünk, már ilyenkor is érdemes fogkrémet és a fogkefét használni az óvatos sikáláshoz.
Bár étkezések után opcionális, lefekvés előtt szinte kötelező az előbb említett fogkrém és fogkefe, hiszen a lepedékek és a fogkövek a kivehető pótláson is megtelepedhetnek. Ilyenkor pedig nemcsak a fogmű állapotát, de a száj flórájának megváltozása miatt az egészségünket is kockázatjuk.

Alapos fertőtlenítés legalább hetente egyszer.

Hetente legalább egyszer, de lehetőség szerint akár minden nap érdemes speciális kémiai hatású fogsortisztítót használni a tökéletes fertőtlenítés érdekében. Ezek a tabletták hatékonyan távolítják el a szennyeződéseket és elpusztítják a veszélyes baktériumokat, gombákat.

Kivehető fogpótlás

A kivehető műfogsorok azoknak a pácienseknek jelentenek tökéletes (és egyedüli) megoldást, akiknek a fogászatok már nem tudnak fix fogsort készíteni. Számos oka lehet annak, hogy valakinél csak ez a megoldás marad hátra, de az egészségügyi tényezők mellett az anyagi szempontok is gyakoriak.

A kivehető fogpótlás a legolcsóbb

A protézis a legkedvezőbb árú pótlások egyike, amely attól függetlenül, hogy olcsónak számít, képes visszaadni a páciens rágását és beszédkészségét. Azáltal, hogy az eszköz esztétikus megoldást nyújt a foghiányra, valójában jelentős mértékben növeli a beteg komfortérzetét is.

A műfogsor nem rögzül fixen a szájban (szemben a híddal vagy az implantátummal), azonban a kiváló pótlás titka épp abban rejlik, hogy akár ragasztás nélkül is tökéletesen megáll a helyén. Kétfajta protézist különböztethetünk meg: teljes protézist akkor csinálnak, ha a páciens mindegyik eredeti fogát elveszítette már; a részleges protézis meglévő eredeti fogak mellé kerül kiegészítő elemként. Előbbi a tökéletes lenyomatvétellel és a szájüreg fizikai sajátosságának segítségével marad a helyén, míg utóbbit általában fémkapcsok rögzítik a megmaradt fogakhoz.

A cél azonban mindkét esetben ugyanaz: a fentebb már említett három szempont (rágás, beszéd, esztétikum) segítségével visszaadni a páciensnek a teljes értékű élet lehetőségét. A kivehető pótlások megtervezésekor és elkészítésekor a fogászatok figyelembe veszik a funkcionális, élettani és esztétikai szempontokat, azonban a legfontosabb mégis mindig az, hogy a fogsorral eredményesen lehessen rágni, őrölni, és hogy a páciens megfelelő rágónyomást tudjon kifejteni az eszközzel.

A tökéletes protézis kényelmes.

A tökéletes protézis nem akadályozhatja a szájképletek működését sem, emellett óvnia kell a nyálkahártyát is, valamint a nyelv mozgását és a beszédet sem zavarhatja.
A fogászatok és a fogtechnikusok arra is ügyelnek, hogy a pótlás esztétikai szempontból is illeszkedjen az arc harmóniájához, és hogy az a lehető legtermészetesebb fogazat benyomását keltse. Az esztétikus fogsor minden esetben élethű, és elkészítésekor szem előtt tartják a természetes fogak színét és állását, hiszen ezek együtt alkotnak az arccal együtt harmonikus egészet.
A modern technológiának köszönhetően pedig ma már a teljes kivehető pótlásokat is lehet stabilizálni, és számos megoldás létezik arra, hogy a páciens egy életre elfelejtse azt, milyen érzés mozgó, billegő fogsorral élni.