A műfogsor sérülés leggyakoribb oka

Sok páciens csak akkor jön rá, hogy a műfogsor valójában sérülékeny, könnyen deformálódó eszköz, amikor már megtörténik a baj. Ilyenkor az egyetlen, amit tehetünk, hogy szakszerű segítséget hívunk, és fogorvos vagy fogtechnikus felkeresésével próbáljuk meg menteni a menthetőt.

Műfogsor sérülés a mindennapokban.

A leggyakoribb problémát az jelenti, hogy a páciensek még nem elég gyakorlottak a fogsor viselésével együtt járó teendőkben, így például a tisztításban, kivételben vagy tárolásban. A gyakorlatlan kéz elejtheti, félrelökheti a protézist, ami ha keményre esik, bizony könnyedén eltörik vagy megreped.
Kivételkor vagy az alapos átöblítéskor előfordulhat, hogy a pótlás kicsúszik a kezünkből, és a kemény csaptelepen vagy a földön landol; minél nagyobb a zuhanás, annál komolyabb károk keletkeznek a protézisben, amely szélsőséges esetben akár ketté is törhet.


A modern technikának köszönhetően azonban a törést is képesek kijavítani a technikusok és a fogorvosok (feltéve, ha a páciens nem próbálta meg előtte megbütykölni otthon a készüléket például ragasztóval). A fogsor a preparálás után régi önmagára emlékeztet majd, és funkcióját, esztétikumát illetően nem szenved kárt. Érdemes azonban ettől függetlenül is odafigyelni a megelőzésre, hiszen fölösleges kiadásoktól és vesződségektől kímélhetjük meg magunkat.
Legyen szó kivételről vagy tisztításról, tegyünk puha dolgot a kezünk ügyébe. A folyóvizes öblögetésnél elég, ha egy vízzel teli kis edény van a pótlás alatt, így akkor sem történik baj, ha véletlenül kiejtenénk azt a kezünkből.