Mit tehetnek a fogászatok és a fogtechnikusok? A leggyakoribb javítási munkák fogsor esetén 3.

A kivehető fogsor számtalan dolog miatt válhat használhatatlanná vagy esztétikailag kifogásolhatóvá, ugyanakkor a teendő minden sérülés esetén ugyanaz: fel kell keresni a megfelelő fogorvost vagy fogtechnikust, aki segít orvosolni a problémát. Soha ne álljunk neki otthon bütykölni és barkácsolni, mert azzal csak azt érjük el, hogy egy alapvetően javítható fogsort is sikerül végérvényesen elrontani (például azzal, hogy megragasztjuk).

Mit tehetnek a fogászatok?

A modern technikának köszönhetően még az elsőre súlyosnak tűnő eseteknél is van remény arra, hogy a szakemberek meg tudják javítani a műfogsort, azonban ehhez látniuk kell az eszközt.
A fogsortörés és a fográpótlás mellett gyakori munkának számít a kapocspótlás is, amire akkor van szükség, ha a részleges protézisről letörik a rögzítőkapocs és a hozzá tartozó alaplemez-rész. A kapcsot pótolni lehet, és az alaplemez-résszel sincs komolyabb probléma: az ilyen esetekben egy lenyomat alapján a fogtechnika készít egy új elemet, amit a megfelelő módszerrel belepréselnek a régi protézis alaplemezébe.
A negyedik leggyakoribb csoport az alábélelés, amikor a műanyag alaplemezt használó fogsorokat egy speciális anyaggal feltöltik alulról, hogy a módosult nyálkahártyán azok ismét tökéletesen feküdhessenek.
Mindegyik műfogsor javítási munka rutinszerűnek számít, és a fogászatok mellett azokat a fogtechnikák is el tudják végezni; az árak kedvezőek, ezért attól sem kell félnünk, hogy túlságosan nagy kiadásba futunk bele. Ne feledjük: egy elodázott javítás következményei néha egy teljesen új fogsort igényelnek, annál drágább megoldás pedig ebben az esetben nincs.