Mit tehetnek a fogászatok és a fogtechnikusok? A leggyakoribb javítási munkák fogsor esetén 1.

Ahány műfogsor, annyi probléma – mondhatnánk, pedig a fogsorral kapcsolatos gondok az esetek többségében beoszthatóak pár nagyobb halmazba (törés, repedés, kapocspótlás, alábélelés, stb.). Ez egyrészt megkönnyíti a fogorvos vagy a fogtechnikus dolgát, másrészt elviekben elősegítheti a megelőzést; utóbbi azonban még nem működik elég tökéletesen, és ha nem is ugyanaz a páciens, de pár típushibát a fogsorviselők rendszeresen elkövetnek.

A fogsor törése a leggyakoribb probléma.

Bármennyire is furcsa, az egyik leggyakoribb problémának a fogsortörés számít. Hiába köztudott, hogy a protézisre nagyon kell vigyázni, és hogy a műanyagból készült pótlás rendkívül sérülékeny, a balszerencsés mozdulatok elő- előfordulnak, és meg is vannak a következményeik.
Használat közben a műfogsor többször is leeshet (kivételkor vagy tisztításkor), és mivel a pótlás műanyagból készült (főleg a teljes kivehető protézis), az eszköz könnyen törik. Jó hír ugyanakkor, hogy még a kettétört eszközt is meg lehet javítani. Egyszeri törésvonal esetén a protézis két része összeilleszthető, a fogtechnikus pedig egy lenyomat alapján, a fogsor anyagát felhasználva összeégeti a részeket, majd felpolírozza a pótlást. A végeredmény megfelelő, a páciens nem szenved hátrányt a sérülés miatt.
Nehezebb a fogorvos vagy a fogtechnikus dolga akkor, ha a fogsor több részre tört, hiszen ekkor a javítás mellett az is nehéz, hogy a pótlást megfelelő formába hozzák a szakemberek. Ilyen esetekben már inkább egy új protézis elkészítését javasolják a pácienseknek.