A páciensek egyik legfontosabb kérdése: meg lehet szokni a kivehető protézist?

A protézis készítés során sok kérdés merül fel a páciensek részéről, azonban vissza-visszatér a megszokással kapcsolatos aggódás. Szinte mindegyik páciensnek van története arról, hogy ismerőse vagy rokona hogyan élte át az első, nehéz időszakot,és szokta meg a kivehető protézist, és szeretnék hallani a fogorvosok véleményét is.

Nagyon sok teljes foghiánnyal küzdő beteg eleve megrémül attól, hogy műfogsort kell viselnie, hiszen azokról azt érzi majd, hogy nem természetesek, hogy mindenki észre fogja venni, és hogy bármikor kieshetnek. Azonban nem szabad negatívan gondolni sem a viseléssel, sem a megszokással kapcsolatos dolgokra.
A mai fogsorok természetes hatást keltenek, és amellett, hogy hasonlítanak a saját fogakhoz, az eszköz képes megfelelően illeszkedni a páciens szájához. A tökéletes fogsorhoz nem kell ragasztó sem, ezért az első egy-két hét után minimálisra csökken a viselésével kapcsolatos probléma.

Megszokni a kivehető protézist?

A megszokás kezdeti időszakában ugyanakkor előfordulhatnak kellemetlenségek, amiben nincs semmi különös és ijesztő. A protézis készítés során a pácienseket felkészítik arra, hogy az átvételtől számított 7-10 napban az arcnak és a nyelvnek idő kell, amíg alkalmazkodni tud a műfogsorhoz.
Ebben az időszakban a fogsor viselése kényelmetlen lehet, viszont a próbálkozást semmi esetre sem szabad feladni, és gyakorolni kell a használatot és a kivételt. Ilyenkor a műfogsorrögzítő krém alkalmazása is javasolt.
Az első napokban érdemes puhább élelmiszereket enni, és hagyni kell a szánknak, hogy kitapasztalja az először idegen testként aposztrofált fogsort. A megszokást követő időszakban pedig már minden páciens magabiztosan tudja használni a kivehető protézist.